Не посперечаєшся, що головний ворог картоплі - колорадський жук, проте дротяник теж завдає безліч неприємностей. Цього паразита дуже складно знайти у землі, а їсть він усе, що ви посадили. Але особливо любить картоплю.

Чи можна позбавитися цього ненажери на городі і як це зробити без "хімії", щоб не нашкодити врожаю - давайте розберемося.

Про те, як можна боротися з паразитом народними засобами, розповів один із українських блогерів-дачників, який часто ділиться корисними лайфхаками у соціальних мережах.

Картопля на грядці, скріншот: YouTube
Картопля на грядці, скріншот: YouTube

Дрітяник - це личинка жука-лускуна, яка підточує бульби і пагони рослин. Самі жуки особливої ​​шкоди не завдають - вони харчуються листочками. Доросла самка за сезон відкладає 200 яєць – це справжнє лихо.

Популярні новини зараз
Споживачам запровадили додаткову плату за опалення квартир: через що збільшаться платіжки Українців масово позбавлятимуть водійських прав – нові обмеження торкнуться кожного третього "Воювати буде кожна мр*зь": колишній чернець розповів, що війна триватиме роки, не місяці Що потрібно знати при покупці курячих яєць: прості правила, щоб не злягти з отруєнням
Показати ще

У ґрунті такі личинки можуть жити до 5 років. Виявити їх досить складно – вони роблять глибокі, на кілька метрів, та звивисті ходи. На вигляд це черв'ячки довжиною 2-3 см, від світло-жовтого до коричневого забарвлення, тверді на дотик. Їдять усе: картоплю, помідори, моркву, буряк, цибулю, капусту, кукурудзу, пшеницю, жито тощо, починаючи від насіння і закінчуючи бульбами. Деколи втрати врожаю від дротяника становлять 60-80% (!).

Огіркова грядка, скріншот: YouTube
Огіркова грядка, скріншот: YouTube

Як позбутися дротяника на городі народними засобами

Є кілька способів боротьби з дротяником, і, як показує практика, краще застосовувати відразу кілька.

Пастки з банок

Такі пастки роблять із невеликих скляних баночок. Потрібно покласти в них скибочки коренеплодів і закопати на городі до рівня шийки, бажано в місцях притінених, вологих та бур'янів.

Через 2-3 дні перевірити пастки та знищити шкідників. Покласти нову приманку та знову залишити на 2-3 дні.

Приманки у ґрунті

Скибочки картоплі, буряків або моркви потрібно проткнути прутиками і закопати на глибині 10 см у ґрунті. Через пару днів дістати приманки разом із шкідниками.

Замість овочів можна використовувати насіння кукурудзи, вівса чи ячменю. Їх потрібно замочити до набухання і по горсті закопати там, де виявили дротяника. Після того як насіння зійшло, його викопують разом із грудкою землі і знищують. Цей метод радять застосовувати до основних посадок.

Зола, скріншот: YouTube
Зола, скріншот: YouTube

Вапно і попел від дротяника

Щоб позбавитися дротяника, грунт слід розкислити. Для цього по поверхні потрібно розкидати вапно або золу. Можна взяти мелену яєчну шкаралупу.

Бобові, квіти, сидерати

Відлякують дротяника горох, квасолю, боби, гірчиця, фацелія, чорнобривці, календула. Бобові та квіти можна садити у міжряддях та по периметру городу. Вважають, що дротяник також не виносить аромату жоржин.

Гірчицю, фацелію потрібно посіяти з осені, і до того, як вони викинуть цвіт, скосити, а потім перекричати чи перекопати город. Треба сказати, що цього одного методу іноді достатньо, щоб позбавитися дротяника.

Грядки полуниці, скріншот з відео
Грядки полуниці, скріншот з відео

Чим полити землю від дроту

Настій із чистотілу

Потрібно взяти 4-5 кущів чистотілу, дрібно нарізати та залити 10 л води. Настояти 10-15 хвилин і отриманим засобом обприскати та полити рослини.

Важливо: при роботі з чистотілом надягайте рукавички – ця рослина може залишати опіки на шкірі.

Розчин марганцівки

Його використовують найчастіше перед посадкою. 3-5 г марганцівки потрібно розчинити в 10 л води та за 1-2 дні до висадки пролити грядки та лунки. Цей спосіб підходить для невеликих посадок і його потрібно з обережністю використовувати, якщо грунт з підвищеною кислотністю.

Також при посадці картоплі та інших культур про дротяника в лунки додають лушпиння цибулі, гірчичний порошок, свіжі хвойні голки.

Нагадаємо, аромадифузори по 500 гривень не потрібні: як позбавити квартиру від неприємного запаху майже безкоштовно.

Раніше повідомлялося, огірок-колібрі або міні-кавун: як виростити таке диво, щоб і поїсти, і додати до компоту.

Також, забудьте про прання сковороди після кожної порції котлет: це допоможе.