Мелатонін – це не просто пігулки з аптеки для кращого сну. Цей нейрогормон, який наш мозок виробляє в шишкоподібній залозі, відіграє ключову роль у підготовці організму до сну. Він допомагає знижувати температуру тіла, знижує чутливість до зовнішніх подразників та сприяє розслабленню м'язів.

З віком рівень мелатоніну зменшується, що пояснює проблеми зі сном у людей похилого віку. Його виробляють у вечірній час, досягаючи піку опівночі – саме тоді сон найглибший.

Мелатонін вважається не тільки помічником для сну, але і геропротектором, що уповільнює процеси старіння, а також має протипухлинну дію. Він випускається у різних формах, але не всі таблетки однаково ефективні.

Кіт спить / фото: Pixabay
Кіт спить / фото: Pixabay

Нещодавно були опубліковані результати великого метааналізу, який виявив оптимальний час прийому та дозування мелатоніну для покращення сну. Дослідження, що охопило 26 робіт з 1987 по 2020 рік, показало наступне:

Популярні новини зараз
Як українцям дізнатися про наявність штрафу від ТЦК, та як його "оскаржити": завдання на 10 днів Українців масово позбавлятимуть водійських прав – нові обмеження торкнуться кожного третього Ще і не почали відпочивати: школярам доведеться сісти за парти вже через місяць і навчатись по суботах Українцям підказали, як відмовитись від результатів ВЛК – важливі нюанси, про які не скажуть лікарі
Показати ще
  1. Мелатонін прискорює засипання на 9,31 хвилини та продовжує час сну на 19,67 хвилини.
  2. Оптимальне дозування для поліпшення сну становить 2-4 мг на добу, але краще вибирати дозу індивідуально.
  3. Приймати мелатонін за три години до сну ефективніше, ніж перед сном.
  4. Рекомендації щодо прийому 2 мг за 30 хвилин до сну можуть бути неефективними.
  5. Мелатонін менш ефективний у людей з хронічним безсонням.

Чоловік спить / фото: Pinterest
Чоловік спить / фото: Pinterest

Перш ніж приймати мелатонін, корисно спробувати поліпшити його власне виробництво, покращуючи режим світлового дня і ночі. Синє світло, яке випромінюють гаджети, може уповільнити його вироблення, тому ввечері краще використовувати теплі жовті лампи та налаштування "нічного режиму" на пристроях.

А ще, якщо є можливість, поїдайте вишні – вони містять трохи мелатоніну та можуть допомогти покращити ваш циркадний ритм.

Матеріали характеру новин не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед ухваленням рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, з питом з котом? Вам погані новини: яку небезпеку несе така близькість

Раніше ми писали про те, що після 18:00 можна їсти і все одно худнути: фітнес-тренер розвінчав популярні міфи

Крім того, Знай.ua повідомляв, що ми старіємо, коли спимо в теплі - вчені пояснили, в чому справа