Експеримент британських дослідників підтвердив зв'язок між розміром погруддя у жінок та кількістю поту в зоні грудей, що виділяється під час тренувань. Залежність виявилася не такою, як можна було очікувати. На вироблення поту в людини насамперед впливають такі чинники, як розміри тіла, обмін речовин та умови довкілля.

Група вчених із Саутгемптонського університету (Великобританія) припустила, що у жінок пітливість у зоні грудей залежить ще й від розміру бюста. Для перевірки гіпотези фахівці влаштували експеримент у лабораторії ThermosenseLab у центрі клінічних досліджень свого вишу.

Результати експерименту було опубліковано журналом Experimental Physiology.

Мамографія, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube Діагностичний центр ЛЬвів
Мамографія, зображення ілюстративне, кадр з відео: YouTube Діагностичний центр ЛЬвів

У випробуваннях, що проходили у сучасній кліматичній камері при температурі +32 °C та відносній вологості близько 53%, брали участь 22 молоді жінки, середній вік яких становив 28 років плюс-мінус 9,6 року.

Популярні новини зараз
Українцям буде легше отримати соціальну допомогу: що зміниться Позбавлять прописки без вашого відома – хто ризикує стати "безхатьком" В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило
Показати ще

У списку критеріїв включення значилися такі вимоги, як фізична активність (регулярні вправи по 30 хвилин мінімум тричі на тиждень), відсутність скелетно-м'язових або неврологічних захворювань, грудних імплантів, операцій з корекції грудей або мастектомії, розмір бюстгальтера від маленького та середнього до великого та надвеликого.

Жінкам рекомендували утриматися від інтенсивних фізнавантажень за 48 годин до тесту, не вживати кофеїну чи алкоголю протягом 24 годин і нічого не їсти за три години до старту випробувань. Також не слід наносити на груди креми та гелі.

Щоб встановити взаємозв'язок між розміром грудей, щільністю потових залоз і локальною пітливістю в зоні над і під сосками та в трикутнику бюстгальтера (район мечоподібного відростка грудини), учасницям влаштували 50-хвилинну пробіжку в режимі субмаксимального навантаження на біговій доріжці. Під час експерименту у них реєстрували теплофізіологічні параметри, у тому числі центральну температуру тіла, частоту серцебиття і рівень газів, що видихаються.

Протягом останніх п'яти хвилин бігу у жінок виміряли щільність потових залоз та локальну пітливість у перелічених вище областях на грудях. Для розрахунку площі поверхні грудей використовували 3D-сканування, а густину потових залоз визначили за допомогою просочених йодом паперових патчів, які на п'ять секунд притискали до шкіри. Внаслідок контакту відбувалася хімічна реакція з речовинами поту. Активні потові залози виявлялися на патчах як маленьких синіх крапок.

Зони експериментів, скріншот: University of Southampton
Зони експериментів, скріншот: University of Southampton

Застосувавши до зібраних даних кореляційний та регресійний аналіз, вчені з'ясували, що щільність потових залоз у зоні грудей лінійно зменшувалася зі збільшенням площі поверхні грудей. При цьому рівень вироблення поту кожною потовою залозою залишався незмінним.

В результаті зі збільшенням площі поверхні грудей локальна пітливість у цій галузі лінійно знижувалася. Також експеримент показав, що порівняно з трикутником бюстгальтера щільність потових залоз у зоні над і під сосками, локальна пітливість грудей та рівень вироблення поту кожною залозою були нижчими на 64%, 83% та 53% відповідно.

Ранкова пробіжка, фото з відкритих джерел
Ранкова пробіжка, фото з відкритих джерел

За словами авторів, результати дослідження мають важливе прикладне значення. Їх зможуть враховувати виробники спортивних бюстгальтерів для розробки моделей, які краще відповідають потребам жінок з різним розміром грудей. У результаті це дозволить зробити бюстгальтери для тренувань комфортнішими та функціональнішими, що сприятиме підтримці активного способу життя жінок.

Раніше в іншому експерименті канадські вчені встановили, що занадто тісний бюстгальтер може заважати диханню і тим самим знижувати ефективність тренування.

Нагадаємо, огірок - не просто "водичка": вчені відповіли, краще їсти їх зі шкіркою, або - без.

Раніше повідомлялося, чи правильно чистите зуби чи ще й дітей шкідливому вчите? Стоматологи розповіли про помилки кожного.

Також, вчені з'ясували, що справді впливає на тривалість нашого життя.