Символом літа завжди є шашлики і багато українців з радістю вибираються на природу, щоб посмакувати цим м'ясним блюдом.

Але, як виявилося, не всім людям можна їсти шашлики, адже це загрожує дуже серйозними наслідками не тільки для здоров'я, а й для життя в цілому. Гастроентеролог розповів про групи ризику.

Шашлик, кадр з відео
Шашлик, кадр з відео

Шашлик не відноситься до дієтичної страви, тому що це смажена та жирна їжа. Для тих, хто хоче дотримуватися принципів здорового харчування, шашлик може виявитися не найкращим варіантом.

Користь шашлику

1. Це джерело тваринного білка та амінокислот, без чого неможливе будівництво клітин та функціонування організму.

Популярні новини зараз
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус Українцям приготували нові виплати: хто отримуватиме 4500 грн щомісяця Заплатять усі, але один раз: чому українцям почали надсилати додаткові квитанції на газ По 3600 грн на руки три місяці поспіль: кільком категоріям українців виплатять допомогу
Показати ще

2. У ньому є жиророзчинні вітаміни A, E, D, групи B, залізо.

3. Спосіб приготування на вугіллі призводить до того, що м'ясо втрачає багато жиру і стає менш калорійним, ніж при запіканні в духовці.

Шашлик на сковорідці, скріншот: YouTube
Шашлик на сковорідці, скріншот: YouTube

Шкода шашлику

1. Головна проблема - це жир, при попаданні якого на вугіллі утворюються речовини, що володіють канцерогенними властивостями (бензпірени). При випаровуванні вони потрапляють у м'ясо.

2. Наступний небезпечний момент – це м'ясна скоринка, у якій сконцентровані канцерогени бензпірен та гетероциклічні ароматичні аміни.

3. Також загрозу для здоров'я становить погане прожарювання м'яса, через що в ньому можуть зберегтися бактерії.

Кому шашлик їсти не можна

По-перше, не слід їсти шашлик усім, хто довгий час не вживав м'ясо.

По-друге, страва протипоказана при подагрі, високому рівні холестерину, гострих та хронічних захворюваннях травної системи та при серцево-судинних захворюваннях.

Тому при захворюваннях травної системи або проблемах з холестерином краще готувати шашлик з риби або птиці.

Шашлик, скріншот: YouTube
Шашлик, скріншот: YouTube

Нагадаємо про п'ятірку українських "суперфудів", які незамінні за поживною цінністю.

Раніше ми повідомляли, що 104-річний британець шокував секретом довголіття, який багатьох може занапастити.