З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. Через це дати більшості церковних свят зрушили на 13 днів.

Серед них і три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий, які в народі особливо шануються.

Медовий Спас: Маковей по-новому

Першим із циклу йде Медовий Спас, також відомий як Маковей. Цього дня віруючі вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів приносять мед для освячення.

До переходу на новий календар Медовий Спас відзначали 14 серпня. Тепер же це свято припадатиме на 1 серпня.

Мед, бджоли / фото: Pixabay
Мед, бджоли / фото: Pixabay

Популярні новини зараз
На вулиці вийдуть мобільні патрулі: за що масово штрафуватимуть українців ПриватБанк блокує гроші пенсіонерів "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Яблучний Спас: Преображення Господнє

Через кілька днів після Маковея настає Яблучний Спас, який офіційно називається Преображенням Господнім. У цей день прийнято готувати страви з яблук та розпочинати збирання врожаю.

Раніше Яблучний Спас святкували 19 серпня, але тепер його дату зміщено на 6 серпня. Традиція освячувати у храмах кошика із яблуками зберігається. За старих часів це символізувало освячення всього врожаю, зібраного за рік.

Горіховий Спас: Перенесення Нерукотворного образу Господнього

Останнім у циклі йде Горіховий Спас, або Перенесення Нерукотворного образу Господнього до Константинополя. Це свято було наприкінці літа, 29 серпня. Але тепер його посунено на 16 серпня.

Андріївська церква у Києві
Андріївська церква у Києві

Що це означає для віруючих?

Зміна календаря – це не просто зміна дат. Це можливість поглянути на традиції по-новому та адаптуватися до змін. Нові дати можуть стати приводом для глибокого осмислення та духовного оновлення.

Перехід на новоюліанський календар стосується всіх церковних свят. Тому важливо стежити за оновленими датами, щоби не пропустити важливі події та традиції.

А ми нагадуємо, що потрібно знати про правець і чому ця бактерія особливо небезпечна влітку

Також Знай.ua писав, жодних канікул та шість днів занять: в Україні школи перейдуть на новий формат навчання

Крім того, стало відомо, що у українців привчать читати книги - роздадуть по 900 грн кожному