В останні роки все частіше чути про детоксикаційні програми, які обіцяють нашому тілу скинути всі токсини, підняти енергію та покращити самопочуття. Але ось проблема: наскільки вони реально працюють? Давайте розбиратись.

У цих програмах зазвичай пропонують дотримуватися суворих дієт, пити особливі напої, робити ванни і всілякі клізми, щоб "промивати" токсини.

Але тут важливо знати, що наш організм і так вміє чиститися. Печінка, нирки, легені, шкіра та кишечник вже давно працюють на повну котушку, прибираючи все зайве.

Детокс-коктейль з м'ятою, фото moyezdorovya.com.ua
Детокс-коктейль з м'ятою, фото moyezdorovya.com.ua

Що кажуть дослідження? По-перше, вони не особливо підтримують ці програми, про що каже МОЗ. Недавнє дослідження подивилося на 15 детокс-програм і не знайшло жодних доказів, що вони хоч якось допомагають позбутися токсинів.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" та "Газмережі" дали час до 5 липня: що має зробити кожен споживач Випробування темрявою та холодом: експерт закликав готуватися Як оновити дані, щоб не йти в ТЦК: українцям підказали швидкі альтернативи Термінова новина для водіїв: що зміниться після 10 липня
Показати ще

А деякі з них ще й небезпечні, можуть нашкодити здоров'ю, викликавши дефіцит вітамінів або порушивши роботу органів.

Також деякі методи можуть бути шкідливими. Проносні або клізми можуть вивести Вас з рівноваги, викликати зневоднення або порушити електролітний баланс.

Дієта / фото: Pixabay
Дієта / фото: Pixabay

Міфи про детоксикації можуть ввести в оману. Багато хто може відчути себе краще після суворої дієти, але це не означає, що їхній організм став чистішим. Важливо пам'ятати, що короткострокові зміни не завжди означають реальне поліпшення здоров'я.

Замість того, щоб намагатися "детоксувати" організм, краще просто стежити за здоровим способом життя. Зайнятися спортом, їсти різноманітну та корисну їжу та не забувати пити воду. Якщо ти цим займаєшся, твій організм і впорається з усіма токсинами.

Нагадаємо, А нита Луценка попередила людей, які тренуються вечорами та ночами: чому буде тільки гірше

Раніше ми писали про те, що з кажіть мігрені "вистачить": що є, щоб врятувати себе від головного болю

Крім того, Знай.ua повідомляв, ви ще можете встигнути: після цієї тижневої дієти ви скинете кілограми і виглядатимете ідеально влітку