Головні новини Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"

Повернення анексованої Росією у 2014 році території Криму, нарешті, стало не ефемерним бажанням, а чіткою метою української влади. І чекати конкретних дій довго не доведеться – вже в серпні до України з'їдуться представники країн ЄС і НАТО для затвердження розроблених етапів деокупації півострову. Проте, разом з тим, ситуація в Криму наразі стає ще гострішою – в МЗС України повідомили, що наразі Росія не тільки помітно збільшує кількість військовослужбовців і техніки, а й реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Затримання, фото Кримська солідарність
Затримання, фото Кримська солідарність

Знаковий Саміт і етапи повернення – як працюватиме "Кримська платформа"

Другий день Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика", що стартував 6 липня о 10:30, був присвячений впровадженню довгоочікуваної дипломатичної ініціативи "Кримська платформа", яка передбачає запровадження чітких дій для деокупації та реінтеграції Криму.

"Діяльність Платформи відбуватиметься паралельно на кількох рівнях: урядовому, парламентському, експертному та муніципальному. Фінальною метою Кримської платформи, безумовно, є деокупація Криму та його повернення під контроль України мирними засобами.І про це наголошується у Стратегії деокупації та реінтеграції Криму", - відзначає перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Всеукраїнський Форум - фото Офіс президента України
Всеукраїнський Форум - фото Офіс президента України

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Загальний процес роботи спрямований на 5 пріоритетних напрямків. Це:

• консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни статусу Криму;

• ефективність санкцій, їх посилення та перекриття шляхів обходу таких обмежувальних заходів;

• забезпечення безпеки в Азово-Чорноморському регіоні і за його межами, захист принципу свободи навігації;

• захист прав людини та міжнародного гуманітарного права, відновлення прав корінного кримськотатарського народу;

• подолання економічних та екологічних наслідків окупації.

Крим, військові - фото Рубрика
Крим, військові - фото Рубрика

І першим вагомим кроком стане Саміт Кримської платформи, що відбудеться 23 серпня за участі для європейських та євроатлантичних країн-партнерів.

"Це визначна дата для всіх, хто займається кримською тематикою, оскільки дасть початок важливій роботі. У нас 23 серпня все починається – це не кульмінація, це початкова точка руху. А закінчиться Кримська платформа тоді, коли Крим повернеться під контроль України. В перший час її роботи потрібно буде запровадити механізми, що нададуть змогу постійно цій платформі працювати та заснувати постійно діючий офіс", - зазначає постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Антон Кориневич.

Антон Кориневич - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"
Антон Кориневич - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"

Саме він і займається процесом формування і подальшої роботи офісу Кримської платформи.

Невдовзі буде затверджений офіційний заключний документ з чітко прописаними пріоритетами та принципами досягнення визначених цілей.

"Ми очікуємо підсумковий документ, в якому мають бути зафіксовані основні принципи і пріоритети деокупації Криму. Ми вже 8 рік в умовах окупованого Криму і тому мені б дуже хотілося, щоб у заключному документі були б ще додані засоби і механізми деокупації", - підкреслив Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Рефат Чубаров - фото ЦензорНЕТ
Рефат Чубаров - фото ЦензорНЕТ

30 тисяч українців в армії РФ, підготовка сховищ і техніки

І, схоже, зараз ці дії потрібні як ніколи. Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова повідомила, що РФ помітно збільшує кількість військовослужбовців і техніки в Криму.

"Своє панування в Криму Росія намагається закріпити шляхом перетворення його на величезну військову базу. Одночасно вона придушує усі можливі форми протидії окупації, опору та спротиву. Основними факторами цього процесу є безпрецедентні та жорстокі репресії щодо інакодумців", - наголошує Еміне Джапарова.

Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"
Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"

Окрім того, спікер зазначила, що РФ активно зайнялася підготуванням сховищ ядерної зброї і використовує місцеве населення для поповнення своєї армії.

"Росія проводить штучну та свідому заміну складу населення Криму. Вона вичавлює нелояльних і заміщує їх сотнями тисяч своїх громадян, чим фактично вчиняє військовий злочин. РФ активно розбудовує кримську військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї, реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів", - повідомила Перша заступниця міністра закордонних справ України.

Еміне Джапарова відзначила, що наразі на території півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї.

Ядерна зброя - фото 24 канал
Ядерна зброя - фото 24 канал

Сотні політв'язнів, погрози і шантаж – дії РФ

Загалом же, перелік найгостріших проблем окупаційного періоду нараховує чимало пунктів.

"Це – безпрецедентна мілітаризація, масові порушення прав людини, переслідування релігійних спільнот і ПЦУ, мусульман Криму, порушення норм міжнародного гуманітарного права. І, зокрема, заміщення населення окупованої території громадянами Російської Федерації, перетворення Криму та навколишніх вод на свій військовий форпост в Азово-Чорноморському регіоні", - наголосила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"
Еміне Джапарова - фото Всеукраїнського Форуму "Україна 30. Міжнародна політика"

Про кількість затриманих сьогодні жителів півострову повідомила керівник Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Марія Мезенцева.

"Мова йде про 231 політв'язня, 158 з яких – кримські татари. Ми нещодавно зустрілися з адвокатами, які кожного дня працюють на окупованій території в судах і намагаються дістати політв'язнів з неволі. І саме ця резолюція допоможе це зробити", - відзначила спікер.

Крим, військові - фото Слово і Діло
Крим, військові - фото Слово і Діло

Про готовність взяти участь в саміті наразі вже заявило більше 10 держав: Великобританія, Канада, Франція, Польща, Латвія, Молдова, Нідерланди та ін.

Однак, і тут не обійшлося без перепон – міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про погрози з боку РФ, що надходять деяким країнам.

"Ми знаємо, що Росія шантажує та погрожує іншим країнам, вимагаючи не брати участь у платформі – деяким вкрай важко під цим тиском Москви. Втім, на цьому тлі участь держав у Кримській платформі стане тестом на те, з ким вони в питанні окупованого Криму – з Росією і агресією чи з Україною і міжнародним правом", - наголосив Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба, скріншот з відео
Дмитро Кулеба, скріншот з відео

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що Володимир Зеленський звернувся із важливою заявою: запуск плану повернення Криму, мега-пастка над Україною.