Невеликі дози бісфенолу А (BPA) – хімічної речовини, яку використовують у виробництві пластикових контейнерів для зберігання їжі та посуду, можуть погіршувати чутливість до інсуліну, що є однією з ознак предіабету.

Про це йдеться у MedicalXpress. Науковці з Каліфорнійського політехнічного університету досліджували вплив "безпечної" дози BPA на організм людини. Протягом чотирьох днів вони давали 40 здоровим учасникам експерименту 50 мікрограмів BPA на 1 кг їх ваги.

дослідники
дослідники

Контрольна група отримувала плацебо. Після аналізу рівня цукру в обох групах було виявлено, що учасники, які приймали BPA, мали значне зниження чутливості до інсуліну.

Автор дослідження Тод Хагобіан зазначив, що зменшення використання предметів, які містять BPA, таких як пластикові пляшки, може знизити ризик діабету.

Популярні новини зараз
За що ТЦК не може виписати штраф: українцям розповіли про важливу умову На які спеціальності є сенс вступати: поради для абітурієнтів Боржникам приготуватися: комунальники йдуть на крайні заходи Без світла по 20 годин: мешканцям багатоповерхівок радять підготуватися до суворої зими
Показати ще

Науковець, фото: гугл
Науковець, фото: гугл

Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) вважає таку кількість BPA безпечною, проте Європейська агенція безпеки харчової продукції у 2023 році зменшила допустиму добову норму BPA з 4 мікрограмів до 0,2 нанограма.

BPA є хімічною речовиною, яку використовують для виробництва різних пластикових товарів, таких як дитячі пляшечки, харчові контейнери та багаторазові пляшки для напоїв.

Контейнери для їжі, фото depositphotos
Контейнери для їжі, фото depositphotos

Він також міститься в епоксидних смолах, які використовують у внутрішніх покриттях харчових банок. Хоча BPA може в невеликих кількостях потрапляти в їжу та напої, вчені регулярно перевіряють його безпечність.

Нагадаємо, поради медиків і список продуктів: як досягти ідеальної шкіри

Раніше ми писали про те, що електронні сигарети не безпечніші за звичайні: любителів вейпів попередили - ловіть проблеми з серцем

Вам буде цікаво дізнатися молода картопля: як корисніше вживати й кому краще забути про страву