З питаннями спадщини стикається кожна родина, і часто вони бувають доволі складними та заплутаними. Одне з найбільш делікатних питань – чи можуть позашлюбні діти претендувати на спадок своїх батьків.

YouTube-канал "nakaz.family" повідомляє, які умови повинні бути виконані для отримання майна.

Позашлюбна дитина має право на спадщину за умови, що її батьківство офіційно визнано. Закон України не розрізняє дітей, народжених у шлюбі та поза шлюбом, якщо батьківство встановлено належним чином. Відповідно до законодавства, такі діти мають рівні права на спадщину на рівні з дітьми, народженими в офіційному шлюбі.

Юрист та питання спадщини. Фото: Youtube
Юрист та питання спадщини. Фото: Youtube

Як встановити батьківство?

Визнання батьківства може відбуватися добровільно або через суд. Добровільне визнання здійснюється шляхом подання спільної заяви батька та матері до органів РАЦС. У разі судового процесу, необхідно звернутися до суду з позовом про встановлення факту батьківства, де суд буде враховувати всі докази, включаючи генетичну експертизу.

Популярні новини зараз
Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям Українців змусять повернути допомогу – кого заженуть у мінус Ухилянтів готують до тюремних нар: судді дадуть жорсткий термін Будемо сидіти не тільки без світла, але й без води – українцям погрожують жорсткішими обмеженнями
Показати ще

Обов'язкова частка в спадщині

Цивільне законодавство України передбачає два види спадкування: за заповітом і за законом. Водночас, малолітні та неповнолітні діти мають право на обов'язкову частку в спадщині, незалежно від змісту заповіту. Це означає, що навіть якщо дитина не згадана у заповіті, вона все одно має право на частину спадщини.

Обов'язкова частка становить половину від тієї частки, яку спадкоємець отримав би за законом. Це право виникає, якщо спадкоємець не згаданий у заповіті, або якщо заповідач залишив йому частку, меншу за обов'язкову.

Якщо заповіт відсутній, скасований або визнаний недійсним, спадщина розподіляється за законом. В такому разі право на обов'язкову частку не виникає, і спадкоємці отримують майно відповідно до встановлених черг спадкоємства.

Нагадаємо, Війна не змінює правил: за які борги можуть забрати квартиру під час воєнного стану

Раніше ми розповідали: Заповіт, майно і відповідальні особи: що потрібно знати перед мобілізацією

Також, У РАГСі не були, але майно можете поділити: юрист розповів, хто і з чим залишиться після розлучення