З 1 червня 2024 року Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №3356-д, який зобов'язує виробників та гуртових продавців бензину додавати до нього біопаливо.

Про це повідомив у Telegram народний депутат Ярослав Железняк.

Це рішення спрямоване на виконання Україною зобов'язань перед Європейським Союзом щодо зменшення викидів парникових газів.

бензин, паливо, заправка
бензин, паливо, заправка

Що таке біопаливо

Біопаливо — це вид палива, яке отримується з біологічних джерел, таких як рослини, тварини або відходи.

Популярні новини зараз
Гороскоп на липень-2024 для всіх знаків Зодіаку: відмова Козорогів, поїздка Овнів та розваги Близнят Пенсіонерам доплатять по 940 гривень, але є умови: хто отримає непогану надбавку У кожного будинку буде свій котел? В Україні готуються до різкого підвищення тарифів на тепло Більшу частину дня будемо з електроенергією: експерти побачили "світло наприкінці тунелю"
Показати ще

Існує декілька видів біопалива, найпоширенішими з яких є:

  • Біоетанол: виробляється з цукру, отриманого з зернових культур, цукрового буряка або кукурудзи.

  • Біодизель: виробляється з рослинних олій або тваринних жирів.

  • Біогаз: виробляється з органічних відходів, таких як гній, харчові відходи або мулові стоки.

Які переваги використання біопалива

  • Зменшення викидів парникових газів: Біопаливо спалюється чистіше, ніж викопне паливо, і тому воно сприяє зменшенню викидів парникових газів, які спричинюють зміну клімату.

  • Підтримка сільського господарства: Виробництво біопалива може стимулювати розвиток сільського господарства, створюючи нові робочі місця та джерела доходу для фермерів.

  • Зменшення залежності від викопного палива: Використання біопалива може допомогти країнам зменшити свою залежність від імпорту викопного палива.

Які недоліки використання біопалива

  • Вища ціна: Біопаливо, як правило, дорожче, ніж викопне паливо.

  • Використання земельних ресурсів: Виробництво біопалива може призвести до вирубки лісів та інших природних середовищ існування.

  • Вплив на продовольчу безпеку: Використання зернових культур та інших харчових продуктів для виробництва біопалива може призвести до зростання цін на продовольчі товари та дефіциту їжі.

Що означає новий закон для українців

Згідно з новим законом, з 1 травня 2025 року бензин, який продається в Україні, повинен містити не менше 5% біопалива. Це може призвести до незначного зростання цін на бензин, але воно також може мати позитивний вплив на довкілля та сільське господарство України.

За невиконання квот виробникам, імпортерам та продавцям бензину загрожує штраф у розмірі 21 тисяча гривень за 1000 літрів.

ціни на бензин
ціни на бензин

Нагадаємо, що валютні коливання "придушили" здешевлення автогазу.

Як повідомляли раніше, експерт пояснив, чому краще не заправлятися на "дешевих" заправках.

Як писав "Знай" раніше, чи буде бензин та дизель по 80 грн за літр.