Перші зачинення вже відбулися в Київській області

Слідом за резонансною хвилею зачинення шкіл і дитсадків в різних регіонах України, загроза закриття нависла і над медустановами. Під "замок" ризикують потрапити десятки пунктів надання первинної медичної допомоги в сільській місцевості, без яких тисячі українців будуть позбавлені можливості отримати навіть елементарні послуги лікаря. Одними з перших "за бортом" опинилися жителі селищ Київської області – тут вже були зачинені місцеві медпункти за браком фінансування. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ
Верховна Рада - фото ВРУ

Нестача коштів і фахівців: фінансування "повісили" на громади

Про масове закриття закладів первинної ланки охорони здоров'я стало відомо в ході пленарного засідання Верховної Ради, що стартувало сьогодні о 10:00.

"Проблема багатьох населених пунктів на території всієї України – це вкрай недостатнє медичне забезпечення і обслуговування в сільській місцевості. В багатьох селах практично неможливо отримати термінову професійну допомогу медиків: поставити крапельницю чи надати первинну меддопомогу в екстреному випадку – проблем із серцем, гіпертонічному кризі, травмах та інших ситуаціях. Не кажучи вже про ситуацію з ковідом", - зазначив з трибуни Парламенту заступник голови Комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Село Буркут, кадр з відео: Facebook Rudchyks
Село Буркут, кадр з відео: Facebook Rudchyks

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

А у більшості випадків, як підкреслив нардеп, вчасне прибуття за викликом "Швидкої" є просто неможливим з причин жахливого стану доріг між селами і ОТГ, де знаходяться місцеві лікарні.

"Фінансування медичної ланки було покладено на місцеві громади. Проте дуже часто вони вимушені приймати рішення про закриття існуючих пунктів першої невідкладної медичної допомоги через відсутність коштів та кваліфікованих працівників", - відзначає спікер.

Олександр Федієнко - скріншот
Олександр Федієнко - скріншот

Ще однією з причин закриття є діючі нині Правила Національної служби здоров'я України щодо вимог утримання фельдшерських пунктів – не маючи змоги дотримуватися цих норм, громади змушені закривати місцеві медпункти.

Десятки селищ вже "за бортом": вимоги – до Шмигаля і Ляшка

Ситуація вже є критичною для десятків населених пунктів – зокрема, і в Київській області.

"Наразі в селищах Київської області Глибоке, Головурів, Городище та багатьох інших селах медичні пункти вже закриті. Мешканці не мають можливості, згідно з Конституцією, отримати навіть елементарні медичні послуги", - підкреслив член групи з міжпарламентських зв'язків із США, Грузією та Угорщиною Олександр Федієнко.

Олександр Федієнко - фото з Фейсбук
Олександр Федієнко - фото з Фейсбук

У зв'язку з цим, представникам Кабміну були висунуті чіткі вимоги.

"Звертаюся до прем'єр-міністра України і міністра охорони здоров'я з вимогою ретельно вивчити ці проблеми в сільській місцевості, провести аналіз та невідкладно докласти зусиль щодо збереження та подальшого розвитку первинної ланки закладів охорони здоров'я. Щоб забезпечити тисячі мешканців доступними медичними послугами", - зазначив під час виступу Олександр Федієнко.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України
Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Чи відреагують на це офіційне звернення в Кабміні та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що проти "Слуг народу" нарощується повстання: протискають антимовні зміни для кіно і держслужбовців.