Досі у різних розмовах, коли обговорюють або БАД, або мотиватора з YouTube, можна почути, що це лише "пустушка", що це просто плацебо. Від таких "пустушок" відмахуються. Проте нове дослідження вчених показало, що плацебо дійсно здатне мати лікувальний ефект для певної групи людей.

Нещодавнє дослідження, проведене в Мічиганському державному університеті, показало, що плацебо, що надаються учасникам з повною інформацією, можуть ефективно знижувати стрес, тривогу та депресію навіть при дистанційному застосуванні.

Зважаючи на все, навіть якщо людина знає, що лікувальний ефект буде лише в неї в голові, одне це вже може спрацювати як допоміжний елемент терапії. Про це дослідження стало відомо завдяки інформації від видання Science Daily .

Таблетки "плацебо", скріншот: YouTube
Таблетки "плацебо", скріншот: YouTube

Свій висновок вчені опублікували в журналі Applied Psychology: Health & Well-Being і він особливо важливий в умовах проблем з психічним здоров'ям, викликаних пандемією COVID-19.

Популярні новини зараз
Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

У дослідженні взяли участь люди, які зазнавали тривалого стресу у зв'язку з карантином. Протягом двох тижнів ці учасники були поділені на дві групи: одна отримувала плацебо без обману, а інша виступала як контрольна група, яка не отримувала жодного лікування.

Пігулки. Фото Freepik
Пігулки. Фото Freepik

Учасники групи плацебо були проінформовані про ефект плацебо та отримали таблетки з інструкціями щодо їх застосування. Весь процес, включаючи чотири віртуальні сесії з дослідником, проводився віддалено через Zoom. Учасники, які приймали необманливі плацебо, відзначили значне зниження рівня стресу, тривоги та депресії порівняно з контрольною групою.

Співавтор дослідження Джейсон Мозер, професор факультету психології МДУ, відповів на важливість отриманих результатів, адже за його словами, для того, щоб таке втручання принесло суттєву користь психічному здоров'ю, потрібно мінімум зусиль.

Двоє вчених проводять досліди
Двоє вчених проводять досліди

Співавтор дослідження Дарвін Геварра, постдокторант Каліфорнійського університету в Сан-Франциско, також зазначив, що дистанційне введення таких плацебо може значно підвищити їх масштабованість і зробити їх прийнятним варіантом для людей, які можуть не мати доступу до психіатричної допомоги.

Це дослідження робить внесок у зростаючу кількість доказів того, що психологічні втручання, навіть ті, які включають плацебо, можуть справляти реальний і вимірний вплив на психічне здоров'я.

Більше того, можливість дистанційного запровадження таких плацебо відкриває перспективні можливості для розширення доступу до психіатричної допомоги мільйонам людей, особливо у малозабезпечених спільнотах, вважають автори.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, вчені впевнені, що грати на приставці – корисно, а ще консолі роблять людей щасливими.

Раніше повідомлялося, що психологи розкрили вік, у якому люди найчастіше змінюють: напередодні круглих дат.

Також, вчені з'ясували, що собачники – спокійні, а власники котів – схильні до нервових зривів.