З усіх кутів ми чуємо про те, що ми прибігаємося до глобального потепління. І це важко не помітити з огляду на температуру в Україні цього літа.

Але мало хто знає про те, що глобальне потепління вже відбувалося 400 тисяч років тому, коли рівень моря був на 10 метрів вищий, а льодовиковий покрив у Північній півкулі був значно меншим. І зараз вчені знайшли причини цього, цілком імовірно, що це допоможе нам зараз не допустити катастрофічних наслідків. Результати дослідження у журналі Nature Communication.

Клімат, глобальне потепління / фото: Freepik
Клімат, глобальне потепління / фото: Freepik

Період потепління, відомий як парадокс MIS 11c, припав на слабку сонячну радіацію та низький рівень парникових газів, що робить його походження загадковим для палеокліматологів.

Близько 426 000 років тому підвищена літня сонячна радіація у Північній півкулі викликала значне потепління у середніх та низьких широтах Атлантики. У міру того, як океан ставав теплішим, нахил Землі збільшувався, що призводило до спекотних літ і збереження теплої води протягом тисяч років. Це тривале перенесення тепла у високі широти через океанічні течії сприяло незвичайному таненню льодовиків шельфу, що і стало причиною найспекотнішого періоду за останній мільйон років.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду викликали паніку: прогнозують зростання цін та звільнення Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки Охоронці "Укрзалізниці" влаштували п'яно-криваву бійку: пасажири в шоці від побаченого В Україні ухвалили "історичне" підвищення податків: головні нововведення
Показати ще

Глобальне потепління / фото: Freepik
Глобальне потепління / фото: Freepik

Як і в сучасну епоху, цей період не відрізнявся особливо сильним сонячним випромінюванням, але це демонструє, що тривале потепління океану може призвести до значного руйнування льодовиків та підвищення рівня моря без екстремальних атмосферних температур чи високих концентрацій парникових газів.

Нагадаємо, що землю чекає кліматична катастрофа: які країни стануть непридатними до життя.

Ранее мы сообщали, что весну зустрінемо на два тижні раніше: Україну чекає зміна клімату вже з наступного року.