На засіданні членами APG було прийнято рішення про позбавлення Російської Федерації (РФ) статусу спостерігача у вказаній міжнародній організації, який було надано РФ ще у 2010 році.

Цьому рішенню передувало офіційне звернення Державної служби фінансового моніторингу України від 28 квітня п.р. до керівництва APG з проханням розгляду зазначеного питання на черговому Пленарному засіданні APG.

У своїй Публічній заяві щодо позбавлення РФ статусу спостерігача APG зазначає, що це рішення було прийняте на підставі Публічної заяви FATF щодо обмеження прав членства РФ, опублікованої в червні п.р.

Як відзначив Голова Держфінмоніторингу Ігор Борисович Черкаський: «Це закономірне рішення Азійсько-Тихоокеанської групи в черговий раз демонструє послідовність кроків, які вживаються міжнародним співтовариством з метою справедливого реагування на злочинні дії РФ у війні проти України. Ми вдячні APG за підтримку України у цій дипломатичній боротьбі та впевнені, що процес ізоляції РФ на міжнародній арені продовжуватиметься».