За цей час з нечисленних інтерв’ю стало точно зрозуміло, які саме хочуть запропонувати суспільству зміни і як будуть зміцнювати довіру.

Перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін в своїх інтерв’ю детально розповів про ряд кроків, що мають зміцнювати довіру суспільства до МВС. Ми зібрали ці кроки і представляємо читачам.

Проект «відео-офіцер»

Один із ключових проєктів, який має змінити ставлення українців до правоохоронної системи, на думку нових очільників МВС – це відео-система Custody Records.

Такий собі «відео-офіцер». Система відеомоніторингу має на меті змінити територіальні відділки поліції до непізнаваності. Відеокамери мають з’явитися майже на кожному кроці, зміниться і сам підхід до зитраманих та його спілкування з адвокатами. Більше не буде традиційного «чергового», який постійно зайнятий і невідомо чим займається, але лише він є ланкою між людьми та слідчими. Людей будуть зустрічати, надаючи відповідний сервіс. Затриманих буде допитувати спеціальний офіцер з дотримання прав затриманих, який одразу уточнить чи були роз’яснені права затриманому, чи порушували його права.

Мету, яку поставила перед собою нова команда, запроваджуючи систему «Відео-офіцера» – мінімізація порушення прав людини під час затримання і разом з цим убезпечення поліцейських від можливих неправдивих звинувачень у протиправних діях.

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

«Вже пілотні версії цих програм допомогли нам врятувати життя трьох людей. За допомогою швидкого реагування офіцерів та відеомоніторингу – запобігли самогубству в Рівненський області, Київській та Луганській», - каже Євгеній Єнін.

Додаток для фіксації порушень ПДР

Мабуть одна із найунікальніших ініціатив – це впровадження застосунку за допомогою якого можна фіксувати порушення правил дорожнього руху самими водіями. Працюватиме цей додаток, як і GPS-навігатор, щоправда із додатковою функцією сповіщення про порушення правил дорожнього руху. Що цікаво, пропонується надати можливість отримувати частку від штрафу тим водіям, які посприяли в покаранні порушника.

«На першому етапі може йтися про проїзд на червоне світло, чи порушення правил проїзду залізничних переїздів, чи проїзд через подвійну смугу і так далі», - каже Єнін.

Поліцейський офіцер громади

Перші кроки запровадження цієї ініціативи вже дають свій результат, переконують в міністерстві, відбувається зростання довіри з 40% до 70%, який вже працює в конкретній місцевості. Тут міністерство виступає дружнім порадником та помічником в створенні таких офіцерів громади.